BESZÁMOLÓK RENDEZVÉNYEINKRŐL - 2015

Adventi ünnepség

2015. december 18.

A Havasi Gyopár Alapítvány 2015. december 18-án, a Kőrösi Kulturális Központban, 16. alkalommal rendezte meg hagyományőrző, kulturális műsorral egybekötött ünnepségét az Alapítvány által segített hátrányos helyzetű, elsősorban egyedülélő idősek és meghívott vendégei részére.

A rendezvényen köszöntőt mondtak (sorrendben): Marksteinné Molnár Julianna, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke; Szilágyi-Sándor András lelkész a Kőbányai Református Egyházközségből; Benkóczy Péter lelkész a Kőbányai Evangélikus Egyházközségből; valamint Révész Máriusz országgyűlési képviselő.
Mihalicska Terézia, az Alapítvány elnöke beszélt az önkéntesek áldozatos munkájáról, melynek elismeréséért az idei évben létrehozta az Önkéntességért-díjat. Ennek keretében köszöntötte első díjazottját, Benkovich Béláné Éva nénit, gyémántdiplomás testnevelő tanárt.
A kulturális műsort Bakó Rolland felkonferálásával, Dávid Krisztina vezényletével a Tutta Forza Piccola zenekar biztosította, előtte azonban Joós Tamás, a rendezvénynek helyt adó intézmény igazgatója kedveskedett karácsonyi dalokkal tekerőlantján.
Az adventi rendezvény befejezéseként az Alapítvány, a támogatásoknak köszönhetően idén is kis ajándékcsomaggal kedveskedett a jelenlevő időseknek.

Támogatóink voltak: Kőbányai Önkormányzat, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., KŐKERT Kőbányai Non-profit Közhasznú Kft., Fe-Ferrum Kft.
Külön köszönjük önkénteseink munkáját is.

Oszvald György cikke az alábbi linken olvasható.

Az Önkéntesség Hónapja Kőbányán

2015. november 30.

A Havasi Gyopár Alapítvány, mint civil szervezet, 2015. évben első alkalommal szervezte meg az önkéntesség elismertségének és népszerűsítésének céljából az „Önkéntességért-díj” adományozását az Önkéntesség hónapja keretében.

Az ünnepi programot az Alapítvány által időseknek szervezett egészségmegőrző, közérzetjavító torna 5 éves évfordulója alkalmából rendeztük. Az elmúlt öt évben, 2010 októberétől 2015 októberéig összesen 338 alkalommal 5.426 fő - jellemzően 60 és 90 év közöttiek - vett részt a foglalkozásokon, 20-25 fős csoportokban, heti két alkalommal.

Az „Önkéntességért-díj” elismerésben Benkovich Béláné Éva néni, gyémántdiplomás testnevelő tanár részesült, melyet a Havasi Gyopár Alapítvány elnöke adott át.

A díjazottat köszöntötte többek között Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere és a tornának helyet biztosító Kőbányai Görög Önkormányzat elnöke, Kollátosz Jorgosz.
Az ünnepségen jelen volt az Alapítvány kuratóriumának két tagja, Szabó Magdolna és Hanzliné Farkas Valéria, aki az egészségkultúra, egészségmegőrzés, rekreáció és a mozgás időskori fontosságáról is beszélt.

Bűnmegelőzési fórum gyakorlati bemutatóval

2015. június 23.

Alapítványunk "Mit kell tenni?" címmel közbiztonsággal és bűnmegelőzéssel kapcsolatos, gyakorlati bemutatóval egybekötött tájékoztató fórumot rendezett. A több alkalomra tervezett programsorozat alapvető célja, hogy az - elsősorban koruk, vagy egészségi állapotuk miatt kiszolgáltatott - idősebb korosztály tagjai hasznos, gyakorlatias tanácsok révén felkészülten fogadhassanak egy ellenük, vagy értékeik ellen intézett támadást. Ennek érdekében, Gyetvai Tibor rendőrkapitány tartott rövid ismertetőt, kihangsúlyozva a hagyományos utcai lopások mellett az egyre nagyobb teret hódító internetes visszaélések, hiszékenységen alapuló csalások lehetséges kivédéseit. Az előadáson elhangzottak súlyát egy önvédelmi bemutató oldotta fel: Kiss Kálmán r. alezredes és kollégája demonstrálta, hogy bizony egy támadónak is lehetnek gyenge pontjai. Letéphetjük például a fülét. A bemutató során a vállalkozó szellemű résztvevők bekapcsolódhattak a gyakorlatba.

Oszvald György cikke a rendezvényről az alábbi linken olvasható.

Civil ünnepség Párkányban

2015. május 13.

A Havasi Gyopár Alapítvány 2015. május 13-án meghívást kapott a felvidéki Párkányba, partnerszervezete az Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület 15. évfordulójának megünneplésére. Az ünnepségen a párkányi Egyesület közel 200 fős tagsága mellett jelen volt Párkány város polgármestere Eugen Szabo és az Önkormányzat munkatársai. A Havasi Gyopár Alapítványt Mihalicska Terézia elnök és Dani Lászlóné önkéntes képviselték. A köszöntések után az Egyesület elnöke Klemász Magdaléna beszámolt az Egyesület eddigi tevékenységéről és megköszönte az alapító tagok kitartó és áldozatos munkáját, majd színvonalas kulturális műsor következett. A programot hűen tükrözte a meghívón szereplő Márai Sándor idézet: "Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb, ha megtöltöd rendkívülivel, tehát az ünneppel".

Betegjogi tájékoztató fórum

2015. április 23.

A Havasi Gyopár Alapítvány 2015. április 23-án "Egészségünk védelmében" című rendezvénysorozata keretében a betegjogi ismeretekről tartott tájékoztató fórumot a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára előadótermében. A résztvevőket Weeber Tibor alpolgármester úr köszöntötte, majd a témában illetékes Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ részéről dr. Mina András betegjogi képviselő (akinek illetékességi területe többek között Kőbánya is) beszélt arról, hogy mit is jelent a betegjog a gyakorlatban, milyen jogok illetik meg és milyen kötelességei vannak a betegeknek illetve az egészségügyi dolgozóknak az egészségügyi alap- és szakellátás során, kihez fordulhat a beteg vagy hozzátartozója panasszal, hol és milyen segítséget kérhet (szóróanyag megtalálható az Alapítványnál – tel.: 260-6725).
Meghívott vendégünk volt dr. Fejér Tibor háziorvos, önkormányzati képviselő, akitől sok új és hasznos információt tudhattunk meg, tudatosítva, hogy saját egészségünk érdekében. bizony nem csak jogaink, hanem kötelességeink is vannak. A jelenlévők több kérdést intéztek az előadókhoz. A programnak helyet adó könyvtár vezetője, Kaposi Ildikó a résztvevők figyelmébe ajánlotta a szépen felújított könyvtár sokféle szolgáltatását.

Tavaszvárás

2015. március 27.

A Havasi Gyopár Alapítvány a Húsvét méltó megünneplésére ötödik alkalommal szervezte meg "Tavaszvárás Kőbányán" című kulturális rendezvényét, hagyományőrző jelleggel 2015. március 27-én a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színháztermében. Meghívott vendégek az Alapítvány kliensei, a kerület idős szervezeteinek és felvidéki partnerszervezetünk a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai valamint a kerületi intézmények és az Önkormányzat képviselői.
A rendezvényen Balogh Attila atya a Szent László Templom plébániai kormányzója, Szilágyi-Sándor András a Kőbányai Református Egyházközség lelkipásztora és Benkóczy Pétert a Kőbányai Evangélikus Egyházközség lelkésze osztotta meg gondolatait a tavaszról, de elsősorban az ünnepről.

A résztvevőket köszöntötte Radványi Gábor Alpolgármester Úr, majd a rendezvény védnöke dr. György István Kormánymegbízott úr ünnepi köszöntőjét Gerzson Sarolta Budapest Főváros Kormányhivatal munkatársa tolmácsolta. A köszöntők után a Kroó György Zeneiskola Szimfonikus Zenekarának és művésztanárainak műsora következett, a program végén a KŐKERT Kft. támogatásának köszönhetően az Alapítvány önkéntes segítői virágokat adhattak át a jelenlévőknek.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a rendezvényhez nyújtott támogatásokat, a Kőbányai Önkormányzatnak, a Kőbányai Kulturális Központnak, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárnak, a KŐKERT Kft.-nek és a Witeg-Kőporc Kft.-nek.

Ezen a szép tavaszi napon felvidéki partnerszervezetünk, az Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület csoportját is fogadtuk. A délelőtt folyamán a Pesti Vígadó újonnan átadott épületét nézhették meg, majd a kőbányai Witeg-Kőporc Kft. manufaktúrájába látogattak, délután kulturális rendezvényünkön vettek részt, majd egy rövid találkozón köszöntöttük őket, ahol további közös programjainkat is megbeszéltük.

Oszvald György cikke és képek a rendezvényről az alábbi linken olvasható.