BESZÁMOLÓK RENDEZVÉNYEINKRŐL - 2014

Civil karácsonyi ünnepség

2014. december 22.

A Havasi Gyopár Alapítvány 2014. december 22-én a KÖSZI Színháztermében 15. alkalommal rendezte meg hagyományőrző kulturális műsorral egybekötött Civil Karácsonyi Ünnepségét az Alapítvány által segített hátrányos helyzetű, elsősorban egyedülélő idősek és meghívott vendégei; néhány kerületi civil szervezet, klub valamint az Alapítvánnyal együttműködő felvidéki partnerszervezetünk a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület képviselői részére.
Radványi Gábor alpolgármester köszöntője után, dr. György István kormánymegbízott szép szavai következtek, majd a Szent László Templomból Balogh Attila atya, a Kőbányai Református Egyházközségből Szilágyi-Sándor András lelkész, és az idei évben először a Kőbányai Evangélikus Egyházközségből Benkóczy Péter lelkész gondolatai tették meghitté az ünnepséget.
Ezután az Alapítvány meghívására Párkány város újonnan megválasztott Polgármestere Szabó Eugen és együttműködő partnerszervezetünk a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke Klemász Magdaléna mondtak szép üdvözlőket.
Az Alapítvány az idei évben is köszöntötte Benkovich Béláné Éva nénit, aki nyugdíjas testnevelő tanárként „80 fölött” is nagy lelkesedéssel tartja klienseinknek a közérzetjavító tornát, és köszöntötte 90 éves kliensét, Jäger Rezső bácsit is. A köszöntők után kulturális műsor következett, elsőként a Törekvés Táncegyüttes Suttyók gyerekcsoportja rábaközi táncokat mutatott be (Koreográfus: Vizi Adrienn), majd a Táncművészeti Iskola 11. osztályos tanulóinak, Berecz-Bessenyei Dzsenifer, Tóth Rita, Székány Szonja, Mathews Dániel showtáncát, zárásként a P.Kabinet zenekar műsorát láthatták a résztvevők.
Az ünnepi rendezvény befejezéseként az Alapítvány, a támogatásoknak köszönhetően kis ajándékcsomaggal kedveskedett a jelenlevő időseknek.
Támogatóink voltak: a Kőbányai Önkormányzat, a RICHTER Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., az EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a Kőrösi Csoma Sándor Kőkányai Kulturális Központ, a KŐKERT Kőbányai Non-profit Közhasznú Kft., az OÁZIS Kft., és a Fe-Ferrum Kft.
Külön köszönjük önkénteseink munkáját is.
Oszvald György cikke és képek a rendezvényről az alábbi linken olvasható.


Ruhavásár

2014. december 11-12.

A Havasi Gyopár Alapítvány december 11-én és 12-én ruhavásárt tartott a Kőbányai Görög Klubban, a hozzá érkezett felajánlott ruhaneműkből.
Várjuk év közben is a jó minőségű, használt ruha felajánlásokat elérhetőségeinken. Köszönjük.


Felvidéken jártunk

2014. október 17.

Egész napos felvidéki kiránduláson vett részt a Havasi Gyopár Alapítvány több, mint 40 fős csoportja október 17-én, a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület meghívására. Első program a magyar és szlovák Komárom megismerése volt, ahol párkányi barátaink helyi idegenvezetővel vártak. Sétát tettünk a történelmi városrészben, ahol a legtöbb fennmaradt történelmi műemlék található, a neobarokk városháza, a romantikus stílusban épült Tiszti Pavilon, az 1715-ben emelt Szentháromság-szobor, a többször átépített Szent András templom és a bencés kolostor. Megnéztük az egészen egyedi hangulatú Európa-Udvart, ahol Európa számos tájegységének építészeti stílusát magán viselő épület, valamint uralkodókat és történelmi személyiségeket ábrázoló szobrok láthatók. A Klapka téren, mely Komárom főtere, látható Klapka György tábornok egész alakos szobra, mögötte a városháza, melynek érdekessége, hogy toronyablakában minden nap 10:00, 12:00, 14:00 és 16.00 órakor megjelenik egy huszár és felcsendül a Klapka induló, s miután jókor voltunk jó helyen, így mi is hallhattuk a város egyik jelképévé vált zeneművet.

A szemerkélő eső ellenére vidám hangulatban telt a nap, a kellemes Duna parti csárdában, Dunaradványban elköltött ebéd után Párkányban vártak minket a partnerszervezetünk tagjai sok finomsággal és kulturális műsorral. A találkozót megtisztelte jelenlétével Jan Oravec Párkány város polgármestere, aki kedves szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, elmondta, örül, hogy Kőbányával a hivatalos testvérvárosi együttműködési megállapodás aláírásra került, melyet a két civil szervezet több éves együttműködése alapozott meg.

A zeneiskola növendékei és tanáruk előadásában több zeneművet hallhattunk, majd a klubtagok versekkel és tréfás elbeszélésekkel tarkított előadása következett.

Délutánra az idő is megmutatta mosolygósabb arcát, így a programba egy városnéző dunaparti séta is belefért. Vendéglátóinktól az esti órákban vettünk búcsút, legközelebb az Alapítvány karácsonyi rendezvényén találkozunk Kőbányán.

Oszvald György írása a programról.


Családi nap Kőbányán

2014. szeptember 27.

A Kőbányai egyházközségek első alkalommal szerveztek közös családi napot az Óhegy- parkban "JELEN-LÉT" címmel, szeptember 27-én. Több szervezet mellett a Havasi Gyopár Alapítvány is meghívást kapott, ahol megismerhették tevékenységünket, információt, szóróanyagokat biztosítottunk az alapítványról és különböző témájú játékokkal, kis ajándékkal vártuk a gyerekeket is.


Lakossági fórum a Kőrösiben

2014. szeptember 16.

„Mit kell tenni„ címmel a Havasi Gyopár Alapítvány a közbiztonsággal, bűnmegelőzéssel és katasztrófavédelemmel kapcsolatos lakossági tájékoztató fórumot szervezett szeptember 16-án a Kőbányai Kulturális Központban.

A rendezvényt Kovács Róbert Kőbánya polgármestere nyitotta meg, aki kihangsúlyozta, hogy a kerület közbiztonságának növelése érdekében fontos a különböző területek, az önkormányzat, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a civil társadalom, a lakosság összefogása és együttműködése.
Ezt a célt szolgálta ez a rendezvény is, hiszen fontos feladat a lakosság tájékoztatása, a problémák megismerése és kezelése.

A témával kapcsolatos tudnivalókról hangzottak el tájékoztató előadások, ahol fontos, új információt kaptak a résztvevők. A rendezvény előadói voltak, a BRFK X. ker. Rendőrkapitányságtól dr. Gyetvai Tibor kapitányságvezető és Kovácsné Koós Judit bűnmegelőzési referens, a Kőbányai Önkormányzattól Tóth Béla ny.ezredes, közbiztonsági tanácsadó és Dániel Zoltán katasztrófavédelmi referens, valamint Gardi József tűzoltó őrnagy a X. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

A program második felében a jelenlévők által feltett kérdésekre adtak választ az előadók, a moderátor Hanzliné Farkas Valéria a Havasi Gyopár Alapítvány önkéntese volt.

A rendezvényen információs szóróanyagokat is kaptak a résztvevők, melyek az Alapítványnál is megtalálhatók.


Felvidéki testvérváros Kőbányán

2014. szeptember 15.

Szeptember 15-én ünnepélyes keretek között került sor Párkány Város Önkormányzata és Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzata közötti hivatalos testvérvárosi együttműködési megállapodás aláírására. Jan Oravec Párkány polgármestere és Kovács Róbert Kőbánya polgármestere is kiemelte, hogy ez az együttműködés széles körű lehetőséget biztosít mindkét részről, többek között kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi, turisztikai, sport és egyéb területeken.

A testvérvárosi kapcsolat megvalósításához a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület és a kőbányai Havasi Gyopár Alapítvány 2004 óta tartó folyamatos kapcsolata, együttműködése jó alapot adott. A két civil szervezet elnök asszonya Klemász Magdaléna és Mihalicska Terézia is köszöntötte a hivatalos megállapodást, fontos a határon túli kapcsolatok ápolása, melyben mindkét szervezet továbbra is aktív szerepet vállal.

Linkek:
A rendezvény cikke a Kőbányai Önkormányzat honlapján, valamint videó a Centrum TV/TV 10 honlapján.


A Havasi Gyopár Alapítvány bemutatkozása a 2014. évi Szent László Napi Civil Korzón

2014. június 26-29.

A Kőbányai Önkormányzat, a Szent László Napok keretében, az idei évben első alkalommal, lehetőséget nyújtott a kerületi civil szervezeteknek, hogy bemutatkozzanak és népszerűsítsék tevékenységüket.
A Havasi Gyopár Alapítvány is részt vett a rendezvényen, ahol a felnőtt lakosság részére információkat és szóróanyagokat biztosított az alapítványról, az önkéntesség népszerűsítéséről, a bűnmegelőzésről, az áldozatsegítésről és az egészségmegőrzés témaköréről, emellett környezetvédelmi, táplálkozási és allergia totóval is vártuk az érdeklődőket. A gyerekek számára is színes programot kínáltunk, a gyereksarokban papírdíszt készíthettek, valamint rejtvény és játék tette próbára tudásukat, amit kis ajándékokkal díjaztunk.
Köszönet az önkénteseinknek, akik munkájukkal segítették az egész napos programunk sikeres megvalósítását, a Kőbányai Önkormányzatnak a megjelenés és bemutatkozás lehetőségét, továbbá a Witeg-Kőporc Kft támogatását.


Tavaszvárás Kőbányán

2014. március 28.

A Havasi Gyopár Alapítvány immár negyedik alkalommal szervezte meg a tavasz és a húsvéti ünnepek méltó megünneplésére "Tavaszvárás Kőbányán" című kulturális rendezvényét, 2014. március 28-án a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színháztermében. Meghívott vendégek az Alapítvány kliensei, a kerület idős szervezeteinek és felvidéki partnerszervezetünk a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai valamint a kerületi intézmények és az Önkormányzat képviselői.
A rendezvényen Balogh Attila atya a Szent László Templom plébániai kormányzója és Szilágyi-Sándor András a Kőbányai Református Egyházközség lelkipásztora a tavaszról, az ünnepről szóló szép gondolatokat osztott meg velünk. A résztvevőket köszöntötte a rendezvény díszvendége dr. György István Kőbánya országgyűlési képviselője Főpolgármester-helyettes és Radványi Gábor Alpolgármester Úr is.
A párkányi szervezettől Szulényi Valéria egy tavaszi meglepetés verssel készült, majd a Tutta Forza Együttes zenés műsora aratott nagy sikert. A kulturális program mellett a KŐKERT Kft. támogatásának köszönhetően virágokkal kedveskedhettünk a résztvevőknek, melyet az Alapítvány önkéntes segítői adtak át a jelenlévőknek. Ezúton is szeretnénk megköszönni a rendezvényhez nyújtott támogatásokat.

Az Alapítvány és a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület közötti együttműködés több éves múltra tekint vissza, közös találkozókat szervezünk, így volt ezen a szép tavaszi napon is, amikor fogadtuk a felvidéki csoportot. A délelőtt folyamán a kőbányai Witeg-Kőporc Kft. „kis” manufaktúrájába látogattak el, ahol bepillantást nyerhettek a porcelánkészítés rejtelmeibe, majd ebéd után részt vettek kulturális rendezvényünkön. Elutazásuk előtt egy rövid kis találkozón köszöntöttük őket, ahol további közös programjainkat is megbeszéltük.


Civil információs fórum

2014. február 19.

A Kőbányai Önkormányzat és a Havasi Gyopár Alapítvány 2014. február 19-én a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban „Mit kell tenni a civil szervezeteknek a 2014. március 15-től hatályos új Polgári Törvénykönyv és az új Civil törvény szerint” címmel információs fórumot szervezett a kerületi civil szervezetek képviselői részére.
A fórumon résztvevők információs segédanyagot kaptak további munkájukhoz.

Cikk a Kőbányai Önkormányzat honlapjáról.