BESZÁMOLÓK RENDEZVÉNYEINKRŐL - 2013

Civil Karácsony Kőbányán

A Havasi Gyopár Alapítvány az idei évben is megszervezte hagyományos kulturális karácsonyi ünnepségét. Ez az ünnep a szeretetről szól, s ezt minden résztvevő érezhette is a kedves köszöntők, események és a fellépők előadásai alatt.

Beszéljenek a képek és cikkek:
- kobanya.hu cikke
- 10kerkult.hu cikke

Civil Fórum Kőbányán

A Havasi Gyopár Alapítvány a Budapesti Civil Információs Centrummal közösen 2013. november 28-án délelőtt információs fórumot szervezett a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, kerületi civil szervezetek képviselői részére.

A találkozó témája: a Civil Törvény aktualitásai, gyakorlati tudnivalók a civil szervezeteket érintő jogi és a közhasznúsággal kapcsolatos teendőkről, illetve a Budapesti Civil Információs Centrum és szolgáltatásainak bemutatása volt.
A rendezvényen elhangzott előadások anyagát minden résztvevő megkapta.

"Közösségi programok a Pongrác telepen" - projekt zárórendezvénye

A Havasi Gyopár Alapítvány 2013. november 15-én a Pongrác Közösségi Házban tartotta a „Közösségi programok a Pongrác telepen” című projektjének záró rendezvényét, ahol a résztvevők az időskori önkéntességről kaptak tájékoztatást, valamint a projektben megvalósított programok bemutatására is sor került.
Az előadók, akik maguk is önkéntesek, hangsúlyozták, hogy az önkéntes tevékenység lehetőség arra, hogy az idősebb korosztály is aktív szerepet vállaljon a közösségi programok és összefogások szervezésében.
Az időskorúak arányának növekedése nagy kihívást jelent, ezért a prevencióra (a megelőzésre) helyeztünk nagy hangsúlyt, előadásokat, bemutatókat, életmód tanácsadásokat, preventív és közösségi programokat szerveztünk, mely a telepen élők közötti kapcsolatteremtés erősítését, az egészséges életmód kialakítását, megőrzését, a környezettudatos szemléletformálást szolgálta a közösséggé válás érdekében.
Az Alapítvány programjainak célja a Kis-Pongrác telepen élők (elsősorban idősek) életfeltételeinek, egészségi állapotának javítása, életminőségének javulása, a helyi identitás erősödése, egymás segítése és jobb megismerése volt. Fontos feladat volt a helyi lakosság részére a jó-gyakorlatokat bemutatni, információkat átadni és bevonni őket a programokba.
A közösségnek felbecsülhetetlen értéke van, hiszen együtt sokkal könnyebb megoldani sok mindent, a közös programok, a közös munka, a közös szervezés során egy jó közösség alakulhat ki, ahol fontos szerepe van az önkéntes munkának, tevékenységnek, mely során egy közös célt, pl. a környezet megszépítését szeretnénk elérni. Reméljük sikerült egy kis közösség magját elvetni, hiszen a közösen létrehozott értékek, azok megőrzése mindenki érdeke, mely nem valósulhat meg a közösség tagjainak összefogása nélkül.

A programon részt vett Szabóné Gerzson Sarolta képviselőasszony, a Népjóléti Bizottság elnöke, Tóth Balázs és Somlyódy Csaba önkormányzati képviselők valamint Gera Szabolcs a „Kis-Pongrác” mini-projekt új softmenedzsere. - 10kerkult.hu cikke

Párkányi kirándulás

A Havasi Gyopár Alapítvány 2013. szeptember 28-án egész napos kirándulást szervezett Párkányba, ahol a Párkányi Városi Napok keretében (amely a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria híd újjáépítésének és átadásának évfordulójára rendezett Híd-ünnep is egyben) kulturális programon is részt vett a csoport. Az Alapítvánnyal együttműködő felvidéki partnerszervezetünk, az Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai fogadtak minket nagy vendégszeretettel és házi készítésű finomságokkal. Megtisztelt minket jelenlétével Jan Oravec Párkány város Polgármestere is, aki kedves szavakkal köszöntötte a jelenlévőket. A program további részében a Városi Múzeumban, a párkányi csata 330. évfordulója alkalmából nyílt kiállítást tekintettük meg, sétát tettünk a városban, majd a fimon ebéd után a Főtéren megrendezésre kerülő szabadtéri ünnepi programon, többek között a XIII. Duna-menti Folklórfesztivál műsorát láthattuk. A délutáni programra ellátogatott Radványi Gábor Kőbánya Alpolgármestere, aki szeretettel köszöntötte a párkányi és kőbányai résztvevőket.
Szép őszi időben és kedves fogadtatásban volt részünk, az esti órákban vettünk búcsút vendéglátóinktól.

Bűnmegelőzési fórum Kőbányán az idősek védelmében

A Havasi Gyopár Alapítvány "Az idősek védelmében" címmel a közbiztonsággal és a bűnmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztató fórumot szervezett a téma fontosságára való tekintettel július hó közepén, a Kőbányai Kulturális Központban, amely egy rendezvénysorozat első találkozója volt.

A közbiztonság és a bűnmegelőzés kulcskérdés Kőbányán is, mely csak a különböző területek, az önkormányzat, a rendőrség, a civil társadalom, a lakosság összefogásával és együttműködésével valósítható meg. Fontos feladat a helyi problémák kezelése, a lakosság tájékoztatása, ezt a célt szolgálja a több alkalomra tervezett programsorozat is, mely elsősorban az idősebb korosztályt célozza meg, hiszen ők azok, akik koruk, egészségi állapotuk miatt fokozottan kiszolgáltatottak.

A rendezvényt Weeber Tibor Kőbánya alpolgármestere nyitotta meg, majd tájékoztató előadások hangzottak el bűnmegelőzési témában valamint a temetkezéssel kapcsolatos tudnivalókról. Előadók voltak: dr. Gyetvai Tibor kapitányságvezető a BRFK X. ker. Rendőrkapitányságtól, Tóth Béla ny.ezredes, közbiztonsági tanácsadó a Kőbányai Önkormányzattól, Győri Tibor biztonsági szakértő az Eco Protect Kft. munkatársa, Petrányi Katalin főosztályvezető, Kolesza Mariann irodavezető, Kovács Krisztina jogi asszisztens és Görgényi Attila vezető, a Budapesti Temetkezési Intézet munkatársai.

A bűnmegelőzési tanácsok mellett többek között a besurranásos, trükkös lopások és a nyaklánckitépés elkerülése érdekében több fontos információt kaptak a jelenlévők. Ezután a temetői közbiztonságról, a temetkezési ügyintézéssel és a kegyeleti előtakarékossággal kapcsolatos tudnivalókról részletes tájékoztatást adtak a szakemberek. A rendezvényen információs szóróanyagokat is biztosítottak az előadók, melyek a Havasi Gyopár Alapítványnál is megtalálhatók.

A program végén a lakosság feltett kérdéseire adtak választ az előadók, moderátor Hanzliné Farkas Valéria a Havasi Gyopár Alapítvány önkéntese volt.

A megelőzés közös érdekünk, mindenki tehet valamit, hiszen ne feledjük: mi is lehetünk áldozatok!

Séta a kertben

Az Alapítvány nyugdíjas kis csoportja a Magyar Gyula Kertészeti Szakközép és Szakiskola "tankertjét" látogatta meg, ahol Hajnal Sándor igazgató helyettes, agrármérnök vezetett körbe. Belépve az iskola területére a gondozott gyönyörű park látványa fogadott - már csak egy-két pad lett volna hívogatóbb számunkra- , de az üvegházakban és a különböző kertrészekben élménygazdag sétát tettünk, megcsodálva a virágzó és zöld növények üde kavalkádját. Az itt tanuló diákok irigylésre méltó környezetben tanulhatnak és sajátíthatják el többek között a parképítő, kertész, dísznövénykertész, virágkötő szakmát. Az iskola tankertészete látogatható és vásárlásra is lehetőséget biztosítanak. Arra tudunk biztatni mindenkit, hogy „ebben a rohanó világban "tegyen egy sétát ezen a szép helyen."

Civil Nap a Pongrác telepen

A sokszínű rendezvényen a Havasi Gyopár Alapítvány is részt vett "Egészségkuckó" programjával, ahol az érdeklődők az egészséggel, az egészséges életmóddal, a környezettudatos magatartással kapcsolatosan kaphattak információkat és szóróanyagokat. Az Alapítvány korábban többek között egy sikeres egészségügyi témájú programot is megvalósított a telepen, fontosnak tartjuk a megelőzés fontosságát, igaz az a közmondás, hogy: "Akkor becsüli meg az ember az egészséget, amikor nincs."

A Havasi Gyopár Alapítvány egészséges életmód kialakítását és megőrzését segítő programja a Kis-Pongrác telepen

A Havasi Gyopár Alapítvány 2013. február 28-án a Pongrác Közösségi Házban tartotta "Egészségünk védelmében" címmel zárórendezvényét, amely a kőbányai „Kis-Pongrác” lakótelep szociális célú városrehabilitációs projekt keretében valósult meg.

A programon részt vett a Kőbányai Önkormányzat részéről Weeber Tibor alpolgármester, Szabóné Gerzson Sarolta képviselőasszony, a Népjóléti Bizottság elnöke, Tóth Balázs önkormányzati képviselő, Jógáné Szabados Henrietta civil referens, valamint megtisztelt jelenlétével dr. Horváth Tivadar a Budapest Főváros Kormányhivatala X. kerület Kőbányai Kormányhivatalának vezetője, továbbá a „Kis-Pongrác” programok projektvezetője Szabó Ágoston és a projekt softmenedzsere Gera Zoltán.

Elsőként Dr. Haintz Andrea a Budapest Főváros Kormányhivatala X. kerületi Népegészségügyi Intézet kerületi tiszti főorvosa, az Intézetet érintő szerkezeti átalakításokról, régi-új feladatairól adott tájékoztatást . (Az Intézet /korábban ÁNTSZ/ jelenleg a X., Fokos u.5-7. sz. alatt található, Tel.: 262-8182).
Második előadóként Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől Dr. Cornides Ágnes főorvos, szűrési koordinátor prezentációjában bemutatta, hogy milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében a különböző szűrővizsgálatoknak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a központilag küldött szűrésekre feltétlenül menjen el mindenki.
Harmadik előadó Dr. Szebechlebszky Erika főorvos, a Kőbányai Egészségügyi Szolgálat vezetője a kerületi egészségügyi alapellátást és feladatait mutatta be előadásában.(új címük: 1102 Bp., Kőrösi Csoma Sándor út 40. A szekció Fszt. 6., Tel: 260-6803).
Negyedik előadó Dr. Fejér Tibor főorvos, háziorvos, önkormányzati képviselő volt, aki a betegséggel szemben az egészséget hangsúlyozta ki, mondván szemléletváltás szükséges, és felhívta a figyelmet arra, hogy a testi egészséghez alapvető fontosságú a lelki egészség megléte.
A program moderátora Hanzliné Farkas Valéria egészségügyi szaktanár, a program szakmai vezetője volt.

Reméljük, hogy a projekt keretében megrendezésre került előadásokkal, programokkal sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy a lakosság egészséggel kapcsolatos ismeretei bővüljenek, a kapott információk alapján az egészségünket meghatározó tényezőket befolyásolni tudják, ezáltal életminőségünk is javuljon.
A projekt rekreációs programjaként indítottuk el (és tovább folytatjuk) közérzetjavító tornánkat a Pongrác Közösségi Házban (minden pénteken 10-12 óra között), hiszen ahogy egy görög mondás is tartja: "A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené."

Munkaerőpiaci reintegrációs programunk a Kis-Pongrác telepen

A Havasi Gyopár Alapítvány 2013. január 31-én a Pongrác Közösségi Házban tartotta a kőbányai "Kis-Pongrác" lakótelep szociális célú városrehabilitációs projekt keretében megvalósuló munkaerőpiaci reintegrációt segítő szakmai programjának zárórendezvényét, melynek keretében a projekt bemutatására került sor.

A program elsősorban a Kis-Pongrác telepen élő, kőbányai munkanélküli nők helyzetén, munkaerőpiacra való visszakerülésükben igyekezett segíteni, mivel a projekt fő célja, a munkanélküliség csökkentése.
A projekt sikerét mutatja, hogy a képzésben résztvevő 10 fő közül, 4 főnek a program időszakában sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A résztvevők a tanultakat és a gondozási ismereteket munkájuk során, saját környezetükben a mindennapi életben is hasznosítani tudják majd. A képzés során kommunikációs, személyiség- és önismeret-fejlesztő tréningek, szituációs gyakorlatok, jogi ismeretek, álláskeresési technikák, szociális gondozás és egészségügyi témákban szereztek ismereteket. A résztvevők számára a képzés ideje alatt tanácsadást, mentorálást biztosított az Alapítvány, de a továbbiakban is segítséget nyújt, az álláskereséshez információkat, tanácsokat adva, ösztönözve, hogy saját maguk is keressék a munkalehetőségeket.

Általános jelenség, hogy egyre több az ellátásra, segítségre szoruló idős ember, ezért fontos, hogy a házi gondozás területén az állami, önkormányzati ellátás mellett nagyobb lehetőséget kapjanak a civil szervezetek is. Erre hívta fel a figyelmet az Alapítvány elnöke, mivel a képzési program is a házi gondozást helyezte előtérbe.
A programon résztvevő Weeber Tibor alpolgármester és Szabóné Gerzson Sarolta képviselőasszony, a Népjóléti Bizottság elnöke mellett a Budapest Főváros Kormányhivatala X. kerület Kőbányai Kormányhivatalának vezetője dr. Horváth Tivadar és Gera Zoltán a "Kis-Pongrác" mini-projekt softmenedzsere is köszöntötte és sok sikert kívánt a résztvevőknek.