BESZÁMOLÓK RENDEZVÉNYEINKRŐL - 2011

Civil karácsonyi ünnepség

A Havasi Gyopár Alapítvány 2011. december 16-án a Kőbányai Szabadidő Központ Színháztermében hagyományosan 11. alkalommal rendezte meg "Civil karácsonyi ünnepségét" az Alapítvány által segített idősek részére, meghívást kapott néhány kerületi civil szervezet, klub valamint az Alapítvánnyal együttműködő felvidéki partnerszervezetünk az Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület képviselői is.

Az advent és karácsony időszakáról, a szeretet fontosságáról a kőbányai Szent László Templom Plébániai Kormányzója Balogh Attila mondott szép gondolatokat, majd Kőbánya Polgármestere Kovács Róbert köszöntötte kedves szavakkal a vendégeket.

Az Alapítvány az idei évben is köszöntötte kliensei közül a 90. éveseket, most két szépkorú hölgynek kedveskedett egy kis virággal, a Kőbányai Önkormányzat részéről Polgármester úr is kis ajándékcsomagot adott át a részükre.

A köszöntők utáni kulturális programban színvonalas műsort mutattak be kerületi fiatalok és művészek; Németh Anna és Demeter Olivér a Bem József Általános Iskola tanulói versekkel; Pászthy Viki és Ágoston Máté a Madách Színház színinövendékei operett összeállítással; a Kada Mihály Általános Iskola 3. osztályos tanulói kedves karácsonyi műsorral; a Téb-Láb Művészeti Iskola Villő csoportja egy elbűvölő néptánc produkcióval, Joós Tamás a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatója pedig szép karácsonyi dallamokkal örvendezette meg a vendégeket.

Az ünnepség végén az Alapítvány önkéntesei kis ajándékcsomagot adtak át a résztvevőknek.

Látogatás Devecserre és Kolontárra

A Havasi Gyopár Alapítvány önkéntesei (15 fő) advent idején, december 13-án az Európa Ház meghívására az Önkéntesség Európai Évében szervezett "Mindennapi Szolidaritás”" programon a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa helyszínére Devecserbe és Kolontárra látogatott. A csoportot Toldi Tamás úr, Devecser város polgármestere fogadta, aki megmutatta a katasztrófa és most már az újjáépítési munkálatok helyszíneit, a felépült új városrészt, beszélt a mindennapi problémákról, a további feladatokról és a fejlesztési tervekről, a közösségszervezésben kérte a civilek segítségét.

A tragédia óta több mint egy év telt el, a civil összefogásnak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a katasztrófa nyomai "már csak itt-ott látszanak", de az itt élők emlékezetébe örökre bevésődött a vörös-áradat. A látogatással mi is szerettük volna kifejezésre juttatni a civil szervezetek együttérzését és támogatását, a csoport egy-egy karácsonyfát állított, díszített és ajándékot adott át a devecseri óvodában, iskolában és idősek klubjában, ahol nagy szeretettel fogadtak minket.

Civil kulturális találkozó Párkányban a 10 éves Híd-ünnepén

A kőbányai Havasi Gyopár Alapítvány és a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület, korábban kötött megállapodása alapján, 2011. szeptember 24-én egész napos kulturális találkozót szervezett Párkányban és környékén. Az Alapítvány 40 fős csoportját elkísérte Weeber Tibor Kőbánya alpolgármestere és Jógáné Szabados Henrietta civil referens is. Délelőtt a párkányi Nyugdíjas Házban került sor a hivatalos találkozóra, ahol jelen volt Párkány város polgármestere, alpolgármester-asszonya és a Kulturális Bizottság elnöke, valamint a Párkányi Egyesület tagjai, akik sok finomsággal vártak.
A program további részében a közeli Bény községbe látogattunk, ahol a falu nevezetességeivel és történetével ismerkedtünk meg, köztük a 13. században épült Szűz Mária templomot, a Tizenkét Apostol rotundáját, a Kegykápolnát, a Szentkutacskát és a Tájházat tekintettük meg. A délután folyamán a Mária Valéria híd újjáépítésének és átadásának 10. évfordulójára rendezett Híd-ünnep folklórműsorán vettünk részt.
Kellemes őszi időben és kedves fogadtatásban volt részünk, a párkányi partnerszervezetünk tagjaitól az esti órákban búcsúztunk, legközelebb Kőbányán az Alapítványunk "Civil Karácsonyi ünnepségén" találkozunk.

Kőbányai és felvidéki találkozó

A Havasi Gyopár Alapítvány és a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület, Šturovó között létrejött együttműködés alapján, 2011. június 25-én 5. alkalommal, (hagyományosan a Kőbányai Szent László napok keretében) egész napos kulturális találkozóra került sor.

A felvidéki csoport a Havasi Gyopár Alapítvány önkénteseivel együtt, a délelőtti programon a Gödöllői Királyi (Grassalkovich) Kastélyban az "Európa a kastélyban" c. tárlatvezetés keretében a magyar EU-elnökség tanácskozásainak helyszíneit tekinthette meg. Délután a Szent László Napi műsoron vettek részt a vendégek, majd a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban került sor a hivatalos találkozóra, ahová az Alapítvány kliensei is meghívást kaptak. A két szervezet elnöke, Mihalicska Terézia és Klemász Magdaléna, valamint a találkozót jelenlétével megtisztelő Weeber Tibor a Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere kedves szavakkal köszöntötték a jelenlévő közel 100 fős közönséget, kiemelve a határontúli kapcsolatok ápolásának fontos szerepét. A rendezvényen jelen volt Tóth Balázs önkormányzati képviselő és Jógáné Szabados Henrietta civil referens is. Ezután a kulturális műsor következett, a kőbányai Bognár László és zenésztársai sanzonműsora és a párkányi Egyesület kórusának előadása, melyek nagy sikert arattak.

A következő kulturális találkozó szeptemberben, Párkányban, a Híd-ünnep keretében kerül megrendezésre.

Tavaszvárás Kőbányán

A Havasi Gyopár Alapítvány a hagyományok ápolása és a kultúra népszerűsítése céljából "Tavaszvárás Kőbányán" címmel húsvéti ünnepeket is bemutató kulturális rendezvényt tartott 2011. április 8-án a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színháztermében az Alapítvány klienseinek, kőbányai időseknek, a kerületi idősszervezetek, civil szervezetek, kisebbségek és a felvidéki partnerszervezetünk a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület képviselőinek.

A Bem József Általános Iskola tanulóinak tavaszköszöntő versei után, Balogh Attila a Szent László Templom Plébániai kormányzója a húsvét ünnepére készülve mondott néhány gondolatot, majd Kovács Róbert Kőbánya Polgármestere köszöntötte a megjelent kb. félezer közönséget. Ezután Illényi Katica hegedűművész zenés műsora következett, amely nagy sikert aratott.

A kulturális program mellett kis ajándékkal, az OÁZIS Kertészeti Kft. támogatásának köszönhetően, gyönyörű virágokkal kedveskedtünk a résztvevőknek.

A rendezvényen az Alapítvány önkéntesei mellet, a "Közjótett" program keretében a budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak egyik diákszervezete a Hallgatók a Közösség Szolgálatában Egyesület önkéntesei is segítettek a szervezésben.

Bécsi Önkéntes Turné

A Havasi Gyopár Alapítvány képviselői 2011.január 26-án (az Európa Ház szervezésében) több hazai civil szervezettel együtt az Önkéntesség Európai Éve 2011.Önkéntes Turné elnevezésű rendezvénysorozat következő állomására, Bécsbe látogattak el. Először a bécsi magyar nagykövetségen Mazák Csaba, a nagykövetség első beosztottja köszöntötte a csoportot, majd a rendezvénynek helyt adó Városházán Erika Winkler, az osztrák Szociális Minisztériumban az önkéntes évet koordináló főosztály vezetője adott tájékoztatást az osztrák önkéntesség helyzetéről. Mint elmondta, a lakosság csaknem 40 százaléka végez önkéntes munkát, amely egyben egy társadalmi presztízst is jelent. A bécsi Önkéntes Turné kiállítás résztvevői többségében az önkéntes munkához szorosan kapcsolódó szociális és egészségügyi civil szervezetek voltak.

Önkéntes turné

Az Európai Bizottság a 2011. évet az Önkéntesség Európai Évének nyilvánította és a 27 európai uniós tagállamon egy turné vonul végig. Az Európai Turné első állomása Brüsszelben, második állomása 2011.január 8.-14. között Budapesten volt. A Millenáris Teátrum épületében "Önkéntes Turné" címmel megrendezett programsorozat keretében, meghívást kapott a Havasi Gyopár Alapítvány , mint szociális, idősügyi, egészségügyi témában érdekelt szervezet és résztvevőként is jelen volt. Az Alapítványnak lehetősége nyílt önkéntesei munkájával megvalósult programjainak bemutatására, más szervezetekkel való kapcsolatfelvételre, és az önkéntes munka lehetősége iránt érdeklődők tájékoztatására.