BESZÁMOLÓK RENDEZVÉNYEINKRŐL - 2010

Civil karácsony

A Havasi Gyopár Alapítvány 2010. december 22-én a Kőbányai Szabadidő Központ Színháztermében, mint minden évben, hagyományosan megrendezte "Civil karácsonyi ünnepségét" az Alapítvány által segített idősek részére (250 fő). A karácsony ünnepéről a kőbányai Szent László Templom Plébániai Kormányzója Balogh Attila mondott néhány szép gondolatot, majd Kőbánya Polgármestere Kovács Róbert köszöntője után Révész Máriusz és Simon Gábor országgyűlési képviselők, valamint az Alapítvánnyal együttműködő felvidéki partnerszervezetünk - Új Évszázad Nyugdíja Klub Egyesület - Párkány város Polgármestere Jan Oravec úr is üdvözölte a vendégeket. A köszöntők utáni kulturális programban színvonalas műsort mutattak be, többek között a Bem József Általános Iskola tanulói, Pászthy Viki és Ágoston Máté a Madách Színház színinövendékei, valamint Kollátosz Jorgosz a Bécsi Zeneakadémia Budapesti Tagozatának 3. éves hallgatója. Az ünnepség végén az Alapítvány önkéntesei kis ajándékcsomagot adtak át a résztvevőknek.

Civil szakmai fórum

A Havasi Gyopár Alapítvány a Kőbányai Önkormányzattal kötött megállapodása alapján az idei évben is megrendezte civil szakmai fórumát a helyi civil szervezetek képviselői részére melyre 2010. december 8-án került sor a FSZEK Kőbányai Könyvtárában.

A jelenlévőket köszöntötte Radványi Gábor alpolgármester és Varga István önkormányzati képviselő. A résztvevők tájékoztatást és írásos anyagot is kaptak a jövő évi civil szférát érintő kormányzati tervekről, a várható jogszabályozási változásokról, ezen belül az NCA új rendszeréről. A 2011. évre szóló NCA-pályázati kiírásokról, és a változásokról Horváth Tibor az NCA Tanács alelnöke tartott tájékoztatást.
A 2011. év kiemelt feladati közül, a soros magyar EU-elnökség és az Önkéntesség Európai Éve kapcsán különböző pályázatok révén lehetőség lesz bekapcsolódni a programokba, melyben számítanak a civil szervezetek aktív részvételére.

Felvidéki kirándulás

Folytatva az eddigi hagyományokat a Havasi Gyopár Alapítvány, a Párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesülettel kötött együttműködés keretében, 2010. szeptember 23.-án egész napos felvidéki kulturális programon vett részt. A párkányi Nyugdíjas Házban kedves fogadtatásban részesült a Havasi Gyopár Alapítvány 45 fős csoportja. A párkányi partnerszervezettől két fő csatlakozott a csoporthoz, akik a program további részében bemutatták a felvidéki tájat. Selmecbányára látogattunk, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk meg, köztük a Szent Katalin Székesegyház épületét, a szinte egyedülálló Betlehemi kiállítást, majd Szent Antal-ban a Kohári kastélyt tekintettük meg.

Szeptemberfeszt – a Népligetben

Az idei szeptember 3-5. között megrendezésre került Szeptemberfeszt rendezvényen a Kőbányai Önkormányzat civil sátrában a Havasi Gyopár Alapítvány is képviseltette magát, ahol az Alapítvány a tevékenységét és programjait bemutató szóróanyagokkal várta az érdeklődőket.

Magyar-szlovák civil találkozó - 2010. június 26. - Kőbánya

A Havasi Gyopár Alapítvány és a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület (Sturovó) között létrejött együttműködés alapján, 4. éve, hagyományosan a kőbányai Szent László napok keretében egész napos találkozóra került sor (előzetes éves terv alapján).

A találkozó délelőtti programja a Művészetek Palotája épületének és a LUDWIG Múzeum időszaki kortárs művészeti kiállításának megtekintésével kezdődött. Délután a Szent László napi műsoron vettek részt a vendégek , majd a Pataky Művelődési Központban került sor a hivatalos találkozóra , ahol Klemász Magdaléna és Mihalicska Terézia köszöntői után a Voice énekegyüttes műsora és a párkányi Egyesület kórusának meglepetés előadása következett. A találkozót megtisztelte jelenlétével Verbai Lajos Kőbánya polgármestere és Weeber Tibor képviselő, akik kedves szavaikkal köszöntötték a jelenlévőket és hangsúlyozták a civil szervezetek működésének és együttműködésének fontosságát.

A következő kulturális találkozóra szeptemberben kerül sor Párkányban.

Párkányi ünnepség

A Havasi Gyopár Alapítvány a felvidéki párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás alapján 2010. május 13-ra meghívást kapott Párkányba, az Egyesület 10. évfordulójának megünneplésére.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Jan Oravecz Párkány város polgármestere és Szigeti László szlovák parlamenti képviselő, valamint a párkányi Egyesület közel 200 fős ünneplő tagsága. A Havasi Gyopár Alapítványt Mihalicska Terézia elnök, Márton Ferencné és Dani Lászlóné önkéntesek képviselték, a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzattól Szász Csaba alpolgármester, Jógáné Szabados Henrietta a Kisebbségi, Egyházi és Civil Kapcsolatok Osztályának vezetője és Ingusz Orsolya munkatárs is meghívást kapott a rendezvényre. A köszöntések után az Egyesület kórusa magyar és szlovák népdalokból álló ünnepi műsort adott elő. Az Egyesület elnöke Klemász Magdaléna megköszönte az alapító tagok kitartó és áldozatos munkáját, majd kulturális műsor következett.

Tavaszvárás Kőbányán

A Havasi Gyopár Alapítvány "Tavaszvárás Kőbányán" címmel, hagyományteremtő jelleggel, a tavasz és a húsvéti ünnepek méltó megünneplésére sikeres kulturális rendezvényt tartott 2010. március 26-án a Pataky Művelődési Központ Színháztermében az Alapítvány klienseinek, a kerület idős szervezeteinek és a kisebbségi önkormányzatok és az Alapítvánnyal együttműködő Szlovákia Párkány város Új Évezred Egyesület képviselőinek.
A tavaszköszöntő versek után, a húsvét ünnepéről a kőbányai Szent László Templom Plébániai Kormányzója Balogh Attila mondott néhány szép gondolatot, majd Kőbánya Polgármestere Verbai Lajos köszöntötte a megjelent (400 fős) közönséget. Ezután "A vágy muzsikál" címmel Szalóki Ági és zenekarának Karády-műsora következett, amit a jelenlevők nagy örömmel fogadtak.Végül az Alapítvány önkéntesei meglepetés ajándékkal kedveskedtek a résztvevőknek.
A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt